cukr- bílý jed?
Bílý a hnědý cukr
Bílý cukr je nejběžněji používaný v gastronomii, je také nejlépe dostupný. Podle velikosti zrna ho můžeme rozdělit na:
- cukr moučka ( má nejdrobnější strukturu a proto je nepostradatelný při pečení)
- cukr krupice
- cukr krystal ( nejvíce používaný druh, má větší krystalky a používá se hlavně ke slazení nápojů)
- rafináda ( bílý konzumní cukr sloužící jak k ochucování, tak i k dekoraci)
- kostkový cukr ( nápadité tvary pro jednoduché servírování)
Kromě klasického bílého cukru se také objevuje cukr hnědý. Je to rafinovaná obdoba cukru s přídavkem třtinové melasy. Hnědý cukr plní spíše estetickou funkci, ale také má lehce karamelovou příchuť. Hnědého cukru rozlišujeme také několik druhů:
- Demerara třtinový cukr ( zlatavé, lehce vlhké krystalky s mírně karamelovou příchutí. Skvěle se hodí do míchaných nápojů, ale i pro běžné použití.)
- cukr Muscovado ( vzhledem k vyššímu obsahu melasy není úplně sypký, má medovou barvu a používá se především k dochucení orientálních pokrmů)
- cukr Turbinado ( částečně rafinovaný cukr, má světlou barvu a používá se ke slazení kávy nebo čaje)
- Kandysové krystaly ( velké, nerovnoměrné krystaly mající jantarovou barvu. V nápojích se rozpouštějí postupně a dodávají karamelovou chuť. Jsou vyhledávány hlavně pro estetický účel.)
Bílá smrt
Dietologové i lékaři cukr nazývají bílou smrtí. Proč? Denně, ať už vědomě nebo nevědomě, sníme cca 25 lžiček cukru, co ročně vynáší neuvěřitelných 45 kg! Přitom náš organismus ke správnému fungování potřebuje jen 7 g denně. Nadměrná konzumace cukru nejen že má na svědomí nabírání na váze, ale také úbytek vitamínu B1, arteriosklerózu, cukrovku, ztrátu přirozené imunity a zubní kazy. Dokonce výsledkem může být i degenerativní onemocnění, které se projeví až v dalším pokolení. Cukr může působit i jako droga – je totiž návykový.
Každé malé dítě ví, že s cukrem se to nemá přehánět. A proto se mnoho lidí sladkostem vyhýbá, avšak někdy se dají nachytat... Existují totiž takové potraviny, ve kterých se cukr schovává buďto pod jiným názvem, nebo se jedná o potraviny, které zdaleka ke sladkostem nepřiřazujeme (např. kečup, majonéza, párky...).
Pro cukr se používá mnoho názvů:
- Sacharóza je označení pro nejběžnější konzumní cukr (třtinový). Má podobu bílé krystalické látky a sladkou chuť. Neobsahuje žádné užitečné látky pro náš organismus, ale je vydatným zdrojem energie.
- Glukóza je nazývána také hroznový cukr. Najdeme ji především v rostlinných plodech, kde představuje zásobu energie. Pro člověka má význam jako nejrychlejší zdroj energie.
- Fruktóza, známá též pod názvem ovocný cukr, je obsažena hlavně v medu, melounech a jahodách.
- Laktóza neboli mléčný cukr, jak už název napovídá, se vyskytuje v mléce.